Tiivistettyä tietoa kasviöljyistä

Kasviöljyjä löytyy lukemattomia värejä, koostumuksia ja makuja. Öljyt sisältävät runsaasti terveellisiä monityydyttymättömiä rasvahappoja. Lisäksi useat öljyt sisältävät runsaasti E-vitamiinia.

 

 Rypsiöljy

Neutraalin makuinen keittiön perusöljy. Kestää erittäin hyvin kuumennusta; soveltuu ruoanvalmistukseen silloin, kun käytetään korkeita lämpötiloja, myös uppopaistamiseen. Kylmäpuristettuna sisältää runsaasti E-vitamiinia.

 

Oliiviöljy

Euroopan alueella tärkein ruokaöljy. Oliiviöljyjä on useita eri laatuja ja niiden maku, aromit sekä  laatuluokitukset vaihtelevat eri tuottajamaiden välillä. Extra virgin En Rama- oliiviöljy on oliiviöljylaaduista hienoin. Se on mauste jo sellaisenaan ja sopii vihreisiin sekasalaatteihin antamaan aromia. Extra virgen -oliiviöljy sopii salaatinkastikkeisiin sekä antamaan makua kasvisruokiin ja leivonnaisiin. Virgen-laatuluokka kestää paremmin korkeita lämpötiloja ja soveltuu parhaiten ruoanvalmistukseen, kuten esimerkiksi paistamiseen.

 

Auringonkukkaöljy

Miedon makuinen öljy, joka on parhaimmillaan kylmänä, mutta kestää hyvin myös kuumennusta.

 

Seesamiöljy

Aasialaisessa keittiössä suosittu öljy. Kestää hyvin kuumuutta ja on omiaan grillauksessa. Pähkinäisen makunsa vuoksi se soveltuu myös maustamiseen.

 

Pähkinäöljyt

Mausteisia öljyjä, jotka soveltuvat kaikkeen ruoanlaittoon. Aromaattisen makunsa ansiosta parhaimmillaan salaateissa ja esimerkiksi vaalean leivän kera.

 

Kookosöljy

Sisältää poikkeuksellisesti runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja. Käytetään usein esimerkiksi munkkien paistoon.

 

Maissiöljy

Erittäin vaalea, melko mauton ja tuoksuton kasviöljy. Tunnetaan erinomaisena paistoöljynä, joka soveltuu monenlaiseen ruoanlaittoon. Uppopaistossa käytetyn öljyn voi suodattaa uusiokäyttöä varten.

Kurpitsansiemenöljy

Gourmet-öljy, jota tuotetaan enimmäkseen Ranskassa. Terveellinen kurpitsansiemenöljy kannattaa käyttää kylmänä.